Ortodonti
Ortodonti, halk içinde bilinen adıyla diş teli tedavisi, diş hekimliğinin diş ve çene bozukluklarıyla ve bunların düzeltilmesiyle ilgilenen dalıdır. Ortodontik tedavi genellikle 9-14 yaş civarında başlar. Ancak, Amerikan Ortodonti Derneği, süt dişlerinin gelişmesi ve yerlerini kalıcı dişlere bırakması sürecinin kontrol altına alınması amacıyla tüm çocukların 7 yaşından önce ortodontistle tanışmaları gerektiğini tavsiye etmektedir. Bu sayede olası ortodontik problemler daha erken teşhis edilip daha kolay çözüme kavuşacaktır.
Diş ve Çene Bozuklukları Neden Oluşur?
Diş ve çene bozuklukları oluşumunda farklı sebepler vardır. En önemli etken genetiktir. Alt çene ileriliği olan yada diş eksikliği olan bir ebeveynin çocuğunda aynı çene yapısının görülme ihtimali yüksektir.
Çevresel faktörlerin de ortodontik bozukluk oluşumuna etkisi büyüktür. Örneğin parmak emme, uzun süreli emzik kullanımları, burun tıkanıklığı sebebiyle devamlı ağız solunumu yapmak büyüme gelişim dönemindeki çocuklarda ortodontik anomalilere sebebiyet verebilir.
Süt dişlerinin erken kaybı da diş diziliminin bozulmasına sebep olan bir diğer faktördür. En sağlıklısı bu dişlerin vakti geldiğinde kendiliğinden sallanıp düşmesidir.
Ortodontik tedavi genellikle 9-14 yaş civarında başlar. Ancak, Amerikan Ortodonti Derneği, süt dişlerinin gelişmesi ve yerlerini kalıcı dişlere bırakması sürecinin kontrol altına alınması amacıyla tüm çocukların 7 yaşından önce ortodontistle tanışmaları gerektiğini tavsiye etmektedir. Bu sayede olası ortodontik problemler daha erken teşhis edilip daha kolay çözüme kavuşacaktır.
Ortodonti Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Ortodonti tedaviler halk arasında diş teli olarak da bilinmekte olup, genellikle braketlerin diş yüzeylerine takılması ile ilerleyen bir tedavi yöntemidir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan 4 tip ortodonti tedavi yöntemi bulunmaktadır. İşlem sırasında kullanılacak olan teller; hastanın sahip olduğu yapısal bozukluğa veya bazı noktalarda hastaların beklentisine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Metal Diş Teli (Metal Braketler)
Diş telleri arasında en eski, en dayanıklı ve en sık kullanılan türdür. Hem çene hem de dişlerin yapısı göz önünde bulundurulduktan sonra diş hekimi tarafından dişin iç veya dış yüzeyine yerleştirilebilmektedir. Çok başarılı sonuçlar elde edilmesiyle beraber çoğu zaman diğer yöntemlere kıyasla daha ekonomik bir seçenek olarak değerlendirilebilir. Tedavi süresi bozukluğun derecesine göre 6 ay ile 2 yıl arasında değişkenlik gösterebilir. Her tedavide olduğu gibi diş teli tedavisinde de planlama, hekim tecrübesi, ekipman ve kullanılan malzeme (braket) kalitesi tedavi sonucunu büyük ölçüde etkiler.
Şeffaf Diş Teli (Porselen Braketler)
Şeffaf diş teli ile metal diş teli arasında tedavi sonucu açısından belirgin bir fark bulunmamaktadır. Şeffaf diş telleri porselen bazlı bir materyalden üretildiği için çok daha estetik ve diş yapısı gibi doğal görünür. Ancak metal diş teli kadar dayanıklı olmayacağı için daha dikkatli kullanılması gerekmektedir. Bu sebeple özellikle çocuklara uygun olmayabilir.
Lingual Diş Teli (Lingual Braketler)
Diş telinin görünümünde rahatsız olan hastalar göz önüne alınarak geliştirilmiş olan lingual diş telleri; dişin görünen dış yüzeyi yerine görünmeyen iç yüzeyine yerleştirilir. Metal veya şeffaf (porselen) diş tellerine benzer durumlarda kullanılabilmektedir.
Şeffaf Plak (Invisalign)
“Görünmez” anlamına gelen “Invisible” ve “düzeltici” anlamına gelen “aligner” kelimelerinin birleşiminden meydana gelen Invisalign olarak da bilinen bu yöntem sayesinde estetik bir şekilde takıp çıkarılabilen plaklarla ortodontik tedavi mümkündür. Şeffaf diş plağı (Invisalign) uygulamasında diğerlerinin aksine braketler ve teller yoktur. Hasta, halihazırda var olan diş yapısı ve ulaşılmak istenen düzeltme için özel dijital 3D taramayatabi tutulur. Yapılan ölçümlerin sonuçları göz önünde bulundurularak hastaya özel şeffaf plak (Invisalign) hazırlanır. Şeffaf plak tedavisi tamamen dijital süreçlerle ilerlediğinden ötürü, tedavinin başında tedavi sonucunu simulasyon üzerinde görmek mümküdür. Detaylı bilgi için Invisalign sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Ortodontik Kontroller Ne Zaman Yapılmalıdır?
İlk ortodontik kontrol 6-7 yaşları civarında ön dişlerin değişmeye başlamasıyla önerilir. Bazı bozukluklar erken yaşlarda müdahale edildiğinde daha rahat düzeltilebilmekte olup bazı bozuklukların da oluşması engellenebilmektedir. Kesici dişler düzgün çıkmışsa bile 6 aylık rutin kontrollerin yapılması tavsiye edilmektedir. Diş değişimlerinin düzgün olup olmadığı gözlenmekte hem de çürük oluşumu varsa erkenden tespit ve tedavi edilebilmektedir.
Ortodontik tedavi sağlıklı çene kemiği ve dişler olduğu sürece her yaşta uygulanabilen bir tedavidir. Bu tedavilerin amacı, estetik bir gülümseme elde etmek, düzgün bir çiğneme-konuşma fonksiyonu sağlayabilmek, diş dizilimlerini düzelterek dişlerin rahat temizlenebilmelerine imkan vermektir.
Ortodontik bozukluklar düzeltilmediğinde çiğneme esnasında gelebilecek ters kuvvetler dişlerde aşınmalara, bu dişlerin çevre dokularında doku hasarına sebep olabilmektedir.
Diş Teli (Braketler) Çıkarıldıktan Sonra Neler Yapılır?
Aktif ortodontik tedavi sonrası koruma süreci başlar. Koruma apareyleri hareketli ve sabit olmak üzere 2 çeşittir. Sabit pekiştirme, ön dişlerin arka yüzeylerine görünmeyecek şekilde tel yapıştırılmasıdır. Uzun dönem hasta ağzında kalır. Hareketli pekiştirme ise genellikle geceleri takılan şeffaf plaklarla yapılır. Tedavi sonunda hasta ihtiyacına göre pekiştirme türü seçilir.
Ortodontik tedaviden bağımsız olarak sağlıklı dişler için 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gidilmesi uygun olacaktır.
Sizler de yazıda belirtilen şikayetlerinden birini yaşıyorsanız veya dişlerinizin daha estetik görünmesini istiyorsanız, ortodonti tedavisinde kullanılan tel, braket şeffaf plak (Invisalign) gibi araçlardan faydalanabilir böylece estetik bir gülüşe sahip olabilirsiniz. Detaylı bilgi almak için bizlere ulaşabilir, kliniğimiz doktorlarından randevu alarak muayene olabilirsiniz.
Etiketler: Ankara Ortodonti Uzmanı, Çukurambar Ortodonti, Sıla Çağlayan Topal, Ankara Ortodonti Kliniği, Ankara Diş Teli Tedavisi
Ortodonti Uzmanımız
