Blog

Yüz Asimetrisi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yüz asimetrisi, bir yüzün iki yarısının birbirinden farklı olduğu durumu tanımlar. Bu farklılık, gözlerin büyüklüğünden, kaşların yüksekliğine, dudakların şekline kadar pek çok farklı özellikte görülebilir. Benzer şekilde bazen çene hattı veya yüzün genel şekli de asimetrik olabilir.

Bebeklikten itibaren her gün defalarca yaptığımız çiğneme hareketi sıradan ve önemsiz görünse de aslında üzerinde durulması gereken ve doğru yapılmadığında ağrı, yüz asimetrisi, diş taşı oluşumu gibi ağızdaki birtakım sorunların ana sebebini oluşturabilen bir harekettir.

Öncelikle belirmek gerekir ki doğru bir çiğneme için çenenin iki tarafı da eşit ve dengeli bir biçimde kullanılmalıdır. Herhangi bir tarafta görülen ağrı veya rahatsızlık hissi nedeniyle tek taraflı çiğneme yapılıyorsa bu durum büyüme dönemindeki çocuklarda yüz asimetrilerine sebep olabilir. İlk olarak bu duruma neden olan etkenler (çürük bir diş, rahatsız eden yeni yapılmış bir dolgu yüzeyi, kırık bir diş, vb.) ortadan kaldırılmalıdır. Devamlı olarak tek taraflı yapılan çiğnemeler çenelerde darlığa, eklem ağrılarına, kullanılmayan bölgede yoğun diş taşı oluşumuna sebep olabilir. Büyümesi devam eden hastalarda ise bu durum yüz asimetrisi oluşmasına neden olabilir, çene ucu yüzün ortasından sapabilir, burun kanatları ve göz çukuru yükseklikleri etkilenebilir.

Tüm bunları önlemek ve tedavi etmek amacıyla, devamlı tek taraflı çiğneme yaptığı fark edilen hastalarda öncelikle bu davranışın sebebi araştırılır. Etken ortadan kaldırıldıktan sonra çift taraflı çiğneme yapmasına olanak sağlayacak şekilde bir kapanış oluşturulur. Bunun için çeşitli möllemeler yapılabilir. Bununla beraber çene genişletme, çocuk protezleri ya da aktif ortodontik tedavilere başlanabilir.

Tek taraflı çiğneme çocuğun ailesi tarafından fark edilemeyebilen fakat erken tespit edilip tedavi edilmesi gereken parafonksiyonel bir alışkanlıktır. Bu nedenle çocuklarda altı ayda bir diş hekimi kontrolü önemlidir ve önerilmektedir.

Yüz asimetrisi problemi yaşıyor veya olmasından şüpheleniyorsanız bizlere buradan ulaşabilir ve muayane randevusu alabilirsiniz.

11 Tem, 2024

Aft Nedir? Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Aft, ağız içinde sıkça görülen küçük yara veya ülserlerdir. Genellikle ağız mukozasında, dilde, dudak içi veya yanaklarda ortaya çıkarlar. Aftlar, genellikle ağrılı olup, yeme ve içmeyi zorlaştırabilir. Aft nedir sorusunun… Devamını Oku
10 Eki, 2024

20’lik Diş Çekimi Sonrası Sinir Zedelenmesi

20'lik dişler, genç yetişkinlik döneminde çıkmaya başlayan ve genellikle sorun yaratabilen dişlerdir. Bu dişlerin çekimi, diş hekimliğinde sık karşılaşılan bir işlemdir. Ancak bazı durumlarda, 20'lik diş çekimi sonrası sinir zedelenmesi… Devamını Oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir